Project Description

Simulaatio tarttuja kobotille
  • Yritys tarvitsi apua oman laitteen hyödyntämiseen

  • Simuloinnin avulla saatiin työvaiheita edistettyä tehokkaasti.

Snafu Oy on Samuli Laurikaisen vuonna 2012 perustama ja johtama elintarviketeollisuuden yritys, joka valmistaa versosalaatteja. Snafu Oy tunnetaan paremmin sen päätuotteensa nimellä Silmusalaatti. Silmusalaatit viljellään Espoon Kerassa, luomuviljelijä Samuli Laurikaisen tilalla. Korjaamme kasvihuoneestamme satoa 150 kertaa vuodessa, jotta voimme tarjota Sinulle parhaan mahdollisen maun. Puhdas Päijänteen vesi ja puhtaat siemenet ovat kaikki mitä viljelyyn tarvitsemme. Maku kuhunkin Silmusalaattiin tulee tarkkaan siihen käytettävistä lajikkeista, ilman mitään ylimääräistä. 

Kobotti tehostamaa tuotantoa 

Projektin tavoitteena on auttaa Silmusalaattia parantamaan ja tehostamaan tuotantoketjuaan. Tähän projektiin toteutettiin kolme erilaista osuutta. Liiketaloudenprojektissa kehitetään liiketoimintaa tutkimuksen avulla. Päämääränä toisessa projektissa oli ohjelmoida Silmusalaatin Universal Robots UR3 yhteistyörobotti siirtämään valmiita tuotepakkauksia linjastolta kuljetuslaatikoihin. ​Kolmannessa osuudessa projektiassistentti pyrkii parantamaan siementen puhdistus vaihetta robotin avulla. 

Pakkauskoneen maksiminopeus on 70 tuotelaatikkoa minuutissa, joka on kyseiselle robotille jo melko haasteellinen. Tavoitteena on kuitenkin päästä mahdollisimman lähelle kyseistä maksimikapasiteettia. Transbox-kuljetuslaatikkoon mahtuu tällä hetkellä 15 tuotelaatikkoa, joten maksiminopeudella se tarkoittaisi yhden laatikon siirtoa alle sekunnissa.  

3D mallinnusta hyödynnettiin suunnittelun apuna 

3D-mallien avulla tehtävästä konseptisuunnittelusta oli paljon apua Digi-Salama-projektissa, jossa suunniteltiin paikallisen salaatinviljelijän yhden tuotantovaiheen automatisointia. Kyseessä oli siementen puhdistus vaihe. Asiakkaan toiveena oli, että kaikki asennukset tehtäisiin ylhäältäpäin, jotta lattialle jäisi mahdollisimman vähän puhdistettavia pintoja. Tuotantotilan mallintaminen ja laitteiden sijoittaminen sinne sekä tarvittavien tukirakenteiden hahmottelu auttoi havainnollistamaan, millaisia asennusteknisiä ratkaisuja tarvitaan.  Lisäksi mallien avulla asiakas pystyi tarkistamaan, että toteutus täyttää toiveet. 

Lopputulos 

Yritys hyötyi tuloksista monella tapaa, sillä salamaprojektissa pureuduttiin eri useisiin työvaiheisiin. Liiketoiminnan projektissa aikaansaatiin laaja raportti, jonka lopputuloksena oli useita kehitysehdotuksia ja laskemat tukemassa tuloksia. 

Lopputuloksena on valmis logiikkaohjelma kytkentäkaavioineen ja käyttöohjeineen sekä suunnitelma asennuksesta. Lisäksi logiikkaohjelma kerää talteen työkierroista tietoa, jonka avulla jatkokehitys on mahdollista. 

UR3 kobottityö onnistui ja onnistuttiin rakentamaan otin, jonka avulla voitiin siirtää useita tuotepakkauksia kerrallaan laatikkoon.