Project Description

RFID tagit
  • Tavoitteena helppokäyttöisempi ja luotettavampi noutopiste

  • Hyödynnetään RFID  ja VR-teknologiaa

  • Lopputuloksena konsepti uudistetun noutopisteen toiminnasta

Hanke on mahdollistanut pienyrityksen kehittää toimintaa ja kokeilla jotain uutta. Uudenmaan ruoka yrityksen kanssa työskenteli neljä työryhmää eri opintolinjoilta. 

Uudenmaan ruoka on paikallisten ja satokauden tuoreimpien elintarvikkeiden jakelukeskus eli foodhub. Uudenmaan ruoan kautta kuluttajat voivat ostaa ruokaa suoraan lähi- ja luomutiloilta, tämän jälkeen ne toimitetaan kuluttajan valitsemaan toimipisteeseen. Tällä hetkellä noutaessaan tilauksensa kuluttaja avaa ruokakontin oven sovelluksella. Samasta sovelluksesta asiakas näkee tilaamansa tuotteet ja merkitsee ne kerätyiksi. Kontin sisällä on valvontakamera, mutta se ei estä väärien tuotteiden pois viemistä kontista.

Projektin tavoitteena oli noutopisteen 3D mallin laadinta ja sen pohjalta digitaalisen kaksosen toteuttaminen. Työ alkoi automaatioprojektina ja kehittyi RFID-teknologian tutkimukseen. RFID teknologiaa tutkittiin ja työstettiin tagien kiinnitystä tuotteisiin. Tagit tulostettiin RFID-tulostimella ja tunnistamisen ongelmia tutkittiin ja sen taajuusaluetta. 

Ensin toteutettiin demo laboratoriossa. Projektia jatkettiin vielä syksyllä 2020 kahtena innovaatioprojektina, jossa demo pilotoitiin Herttoniemen toimipisteessä. Bonusprojektissa saatiin tehtyä noutopisteen3D malli, jota voisi hyödyntää verkko-ostoksissa ja markkinoinnissa. Liiketalouden työryhmä tuotti uuden hinnoittelumallin yritykselle. 

Tulokseksi saatiin toimiva konsepti, joka parantaa ja selkeyttää tuotteen ja varaston seurantaa. Konsepti oli kokonainen, loppuun asti harkittu ja selkeä konsepti sekä toimiva laitteisto onnistuttiin hankkia. Varaston seuranta, ostotapahtuman helppous ja säilyvyyden merkitseminen onnistuvat toteutetulla konseptilla RFID:n avulla. 

Yritys sai toimivan ratkaisun käyttöönsä ja sitä voidaan hyödyntää muissakin noutopisteissä sekä löysi verkoston ja yhteistyökumppaneita jatkoa varten Digi-Salama -hankkeen kautta.  Salamaprojektilla on ollut vaikutusta vihreisiin arvoihin logistiikan kulutusta ja hävikin määrää pienentämällä.