Tuoteseurantajärjestelmän avuksi RFID
Sitähän me kaikki digisukupolvetkin haluamme. Suosia tuoretta, reilusti tuotettua lähiruokaa. Ihanteita on helppo ylläpitää, mutta niiden käytäntöön saattaminen omassa arjessa onkin helpommin sanottu kuin tehty.
Eli miten ihmeessä tavallinen helsinkiläisessä kaksiossa asuva, työssäkäyvä, vähän ruokaa kotonaan kuluttava pulliainen voisi päästä tuoreen lähiruoan käyttäjäksi ilman turhia välikäsiä ja älytöntä vaivaa? Vastaus on Foodhub – se tuo ruoan pellolta pöytääsi helpommin ja älykkäämmin kuin osaisit arvatakaan.
Kun aloitin projektini Digi-Salama-hankkeessa ja työelämäkumppaniksi valikoitui Uudenmaan ruuan Foodhub-konsepti, sain sukeltaa uuteen ulottuvuuteen, jossa lähiruoka kohtasi automaatioteknologian.
Pääsin Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Uudenmaan ruoan yhteistyöhankkeen kautta mukaan innovatiiviseen tiimiin, jonka toimesta lähiruoan polku tuottajan pellolta tietoisen kuluttajan pöytään otti melkoisen digiloikan.
Uudenmaan ruoka toimii siten, että kuluttaja pystyy valitsemaan verkkokaupasta paikallisia sesonkituotteita ja noutamaan ne ennalta sovittuna aikana noutopisteestä. Haasteeksi tässä mallissa muodostuu kuitenkin tuoteseuranta, jota lähdimme pohtimaan kuluttajan näkökulmasta. Voisiko tuoteseurannan tehdä jopa niin helpoksi, että kuluttaja ei sitä tuotetta noutaessaan huomaa? Voisiko uusi teknologia tuoda asiakkaalle paremman ostokokemuksen?
Kohti parempaa tuoteseurantaa
Piti siis keksiä ratkaisu, joka mahdollistaisi Foodhub-noutopisteen automaattisen ja kustannustehokkaan tuoteseurannan asiakkaan parhaaksi.
Miten me siis digiloikkasimme ratkaisun tähän haasteeseen? Suunnittelimme ja toteutimme noutopisteelle tuoteseurantajärjestelmän, joka mahdollistaa sen, että asiakkaan noutama tuote kirjautuu järjestelmään RFID-etätunnistuksen avulla. Tuotteeseen liimattavan ECO RFID -tunnisteen voi kierrättää paperinkierrätyksessä, joten tuoteseurannan hiilijalanjälki on hyvin pieni. Järjestelmän avulla yrityksen toimintaa voisi sujuvoittaa tulevaisuudessa jopa niin, että Foodhubista voisi noutaa tuotteita myös noutoaikojen ulkopuolella.
Voit siis tehdä helposti sen, mitä haluaisit. Tilaa lähiruokasi netissä ja nouda se kätevästi noutopisteestä.
P.S. Samainen RFID nähdään myös tulevaisuuden teknologiana esineiden internetissä, joten ehkäpä tulevaisuudessa saat jääkaapiltasi viestin, kun luomuvihanneksesi ovat loppumassa.
Kirjoittaja
Sakari Pylkkänen
Muuntokoulutus, koneautomaation tutkinto-ohjelma
Projektiassistentti